WICC
WICC Stories Food waste in de horeca – Een kijkje achter de schermen bij...

Food waste in de horeca – Een kijkje achter de schermen bij het WICC

We zijn het er allemaal wel mee eens: voedsel weggooien is zonde.
Als we het hebben over food waste dan gaat het om voedsel wat eigenlijk nog prima te eten is, maar wat niet wordt gebruikt en daarom maar weg wordt gegooid. Dit is niet alleen in Nederland, maar in heel de wereld een groot probleem. Kijk hierbijvoorbeeld voor een aantal pijnlijke cijfers als het gaat om food waste [1]. Het is dus echt de moeite waard om te kijken wat we hier met zijn allen aan kunnen doen!

Als we puur naar de cijfers kijken, zien we dat de horeca op dit moment verantwoordelijk is voor 14% van de voedselverspilling in Nederland [2]. Daar komt nog eens bij dat de horeca de laatste jaren flink bloeit in Nederland [3]. Dat is natuurlijk heel fijn voor ons; gezellig samen op stap, lekker eten en genieten met elkaar, maar we krijgen daarmee ook een grotere verantwoordelijkheid als het gaat om op een juiste manier met voedsel omgaan. We geven je een kijkje in ons hotel & congrescentrum WICC in Wageningen. Hoe wordt er hier omgegaan met voedsel? Wat gaat er goed en wat kan er beter?

Voedselverspilling in de horeca
Als we kijken naar de verspilling van voedsel in de horeca dan zijn er meerdere partijen aan te wijzen die hier aan bijdragen. Natuurlijk ligt de oorzaak van food waste voor een groot deel bij de keuken, maar laten we vooral ook de consument niet vergeten! [4]. We zien vaak dat de keuken te veel inkoopt waardoor er veel producten over de datum gaan zonder te worden gebruikt. Ook zijn de porties op de menukaarten vaak behoorlijk groot. Consumenten hebben vaak ook de neiging om te veel te bestellen. Begrijpelijk hoor, alles wat op de kaart staat klinkt ook zo goed!
Uiteindelijk zit je te proppen.. Je vraagt je vriend en/of vriendin of zij nog wat willen eten want het is zo zonde om weg te gooien. Herkenbaar?

Helaas blijft er in veel gevallen toch nog een hele hoop liggen op het bord. Het probleem houdt zichzelf zo ook een beetje in stand. Wanneer de consument zo veel eten besteld, wordt de keuken ook weer geprikkeld om meer in te kopen en grote porties te maken.
En dan begint het hele verhaal weer opnieuw!

Gelukkig is er voor ieder probleem uiteindelijk wel een oplossing te bedenken.
Wanneer de keuken bijvoorbeeld een strak inkoopbeleid heeft, voorkomt dit dat er veel producten onnodig over de datum gaan. Ook een kleinere menukaart kan enorm helpen om de hoeveelheid food waste terug te dringen. Denk bijvoorbeeld aan een seizoenkaart, waardoor er gericht inkopen gedaan kunnen worden. Niet alleen handig, maar ook leuk want dan heb je wat meer afwisseling!
Wat ook helpt is het inkopen van lokale producten. Zo kun je ook makkelijker op meerdere momenten producten inkopen wanneer deze op dreigen te raken.
Verder zou het een grote stap in de goede richting zijn als de porties kleiner gemaakt worden.
Mocht je nou toch een grote eter zijn en echt wel wat meer willen, dan kun je er nog altijd wat bij bestellen. De keuken kan hier ook op inspelen door wat lekkere kleine hapjes op de menukaart te zetten die je bij een hoofdgerecht kunt bestellen. Denk bijvoorbeeld aan een portie friet of een kleine salade.

Een kijkje achter de schermen bij het WICC
Het WICC is een hotel en congrescentrum met 208 hotelkamers en 26 meeting rooms, dichtbij het centrum van Wageningen. Het congreshotel beschikt ook over een sfeervol restaurant, brasserie en een zonnig terras. Zowel gasten van het hotel als gasten van buitenaf zijn welkom! Het WICC draait 24/7 met ontbijt, lunch en diner, en dit alles wordt gecoördineerd vanuit de keuken.

We vroegen onze executive chef Job om wat toelichting te geven:

“Bij het WICC is het van belang om de verschillende fronten goed op elkaar af te stemmen. Dit doen we onder andere door slim met onze producten om te gaan. De ingrediënten op de menukaart in het restaurant komen dus terug in het buffet. In het restaurant werken we ook met het “sharing diner” concept. In ons geval zijn dit planken met daarop kleine gerechtjes. Dit geeft heel veel flexibiliteit in de keuken, omdat je de porties en de keuze van gerechtjes af kunt meten met wat je in huis hebt. Verder werken we op de kaart met bijgerechtjes naast het hoofdgerecht. De gast heeft momenteel keuze om een portie zoete aardappelfriet met truffelmayonaise te nemen bij het hoofdgerecht, of een salade. Dit serveren we niet standaard uit met het hoofdgerecht. We zijn ook praktisch en scherp op een aantal zaken. Een buffet wordt pas aangevuld als het op raakt en daar echt vraag voor is. We houden nauw contact met onze gasten zodat we zo goed als kan maatwerk kunnen leveren. Als het aantal personen van een groep van tevoren wijzigt, dan willen we dat weten.”

Tot slot wordt bij het WICC gebruikt gemaakt van de TooGoodToGo-app. Met deze app kan je heel voordelig een box bestellen met lekker eten dat anders niet gebruikt wordt. De omgeving hier in Wageningen is inmiddels goed op de hoogte van de app, vooral de studenten weten het WICC te vinden! Ook in het restaurant vraagt de gast ook steeds vaker of een deel van het diner mee naar huis kan. Allemaal stapjes in de goede richting!

[1] https://www.manners.nl/voedselverspilling-feiten-nederland-wereldwijd-kerst/

[2] https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/maart/voedselverspilling-op-naar-minder-afval-en-meer-waarde/

[3] https://www.trouw.nl/economie/te-weinig-personeel-te-veel-voedselverspilling-in-de-horeca~b0ad2b3e/

[4] https://www.khn.nl/standpunten/voedselverspilling

 

Hotel WICC

Lawickse Allee 9
6701 AN Wageningen

+31 (0) 317 490 133
Open: 24/7

Scroll Up