WICC
WICC Stories Het recept van echte Napolitaanse pizza(bodems)

Het recept van echte Napolitaanse pizza(bodems)

Wie is er nou niet gek op pizza? Wij van Restaurant Beau zijn er gek op. Helemaal op de huisgemaakte pizza’s, uit onze eigen keuken! Iedereen kent pizza’s ook wel. Je haalt ze in de supermarkt of gaat uiten bij een Italiaans restaurant, maar hoe maak je nou eigenlijk zelf in je eigen keuken thuis, een lekkere pizzabodem?

Het maken van echte Italiaanse pizza’s is erg leuk om te doen (vinden wij), maar het is niet zo makkelijk als je denkt! Van origine komt de pizza uit Napoli en is er een strikte regelgeving voor het maken van een echte Italiaanse pizza. Zo staat er vast hoe zwaar een pizza moet zijn, het soort bloem dat je mag gebruiken en de hoeveelheid ingrediënten.

Laten we daar ook mee beginnen! Welke ingrediënten heb je nu precies nodig?

  • 1,7 tot 1,8 kilogram 00bloem (bepaald soort bloem)
  • 1 liter water
  • 50 tot 55 gram zeezout
  • 1 tot 3 gram biergist

Deze ingrediënten zijn online verkrijgbaar of bij de supermarkt. 00 bloem is een heel fijn gemalen bloem. Dit is ook het belangrijkste ingrediënt volgens de Napolitanen voor een echte Italiaanse pizzabodem.

Leg de bloem op je werkblad op een hoopje. Maak een gat in het midden.
Los het zeezout op in water. Giet nu beetje bij beetje het water bij de bloem en roer dit door totdat ongeveer 10% van de bloem is vermengd met het water. Voeg nu gist toe aan het mengsel. Doe nu de rest van het water bij het bloemmengsel en kneed dit samen tot een mooi soepel deeg. Echt Italiaans deeg kneed je met de hand! Ongeveer 10 minuten. Als het deeg klaar is moet deze rusten en dit gebeurd in 2 fases. Laat het deeg 2 uur met rust onder een vochtige doek in een ruimte met een temperatuur van 25 graden Celsius. Na 2 uur kneed je het deeg nog een keer goed door en ga je het portioneren. Het deeg is genoeg voor 10 à 12 bolletjes met een gewicht van 260 tot 285 gram. Als het deeg geportioneerd is moet het weer reizen onder een vochtige doek op kamertemperatuur, 4 à 6 uur. Hierna kunnen we beginnen met het uitrollen.

Bestrooi eerst je werkblad met bloem. Trek voorzichtig het deeg uit elkaar en druk het plat. Trek het deeg voorzichtig verder uit door een gedeelte van het deeg over de rand van je werkblad hangen en draai het zo voorzichtig rond. Door het overhangen rekt het deeg door de zwaarte kracht vanzelf uit.

Als het deeg mooi rond en dun is kunnen we de randen netjes maken en beginnen met beleggen. De basis bestaat eigenlijk altijd uit tomatensaus en mozzarella. Als je voor de tomatensaus verse tomaten wilt gebruiken, moet je deze eerst inkruisen. Vervolgens kun je ze plisseren en onderdompelen in ijskoud water. Hierdoor kan je ze goed pellen! Geen inspiratie voor het beleggen van je pizza? Neem eens een kijkje op het menu van Restaurant Beau: https://www.restaurantbeauwageningen.nl/#menu

Als de tomaten zijn gepeld, moet je ze vervolgens orgineel aanfruiten in de olijfolie, lekker met een gesnipperd sjalotje en een teentje knoflook. Laat dit op een zacht pitje staan totdat het begint te koken. Voeg nu naar smaak zout, suiker basilicum en oregano toe. Je kunt het beste een soeplepel gebruiken voor het aanbrengen van de saus op je pizzabodem. Giet met de soeplepel al draaiend vanuit het midden de saus over de bodem.

Nu kun je de pizza verder beleggen. Het beleggen is het meest simpele; gebruik wat je zelf lekker vindt! Of probeer een keer wat anders.

Tot slot gaan we de pizza afbakken. Officieel en het lekkerste is dit een houtskool oven, 4 minuten op 350 tot 400 graden Celsius. Maar met een voorverwarmde hete lucht oven moet dit ook helemaal goed komen! Zet de oven op 250 graden en met 15 minuten heb je een echte eigen gemaakte Napolitaanse pizza!

Hotel WICC

Lawickse Allee 9
6701 AN Wageningen

+31 (0) 317 490 133
Open: 24/7

Scroll Up