WICC
WICC Stories Het verhaal achter onze Italiaanse wijnen
Wijnen Restaurant Beau Wageningen

Het verhaal achter onze Italiaanse wijnen

Een wijn passend bij het gerecht, maakt het eten nog lekkerder en smaakvoller. Veel mensen drinken (wel eens) een wijntje. Het is een drank die door de eeuwen heen wordt gedronken. Als je een geschiedenis boek opent of kijkt naar kunst van vroeger, zie je veel afbeeldingen van mensen met wijn. Ook in de bijbel komen veel verhalen voor waarin volop wijn wordt gedronken. Wijn bestaat dus al heel lang en de populariteit van wijn blijft maar stijgen. Kijk maar naar de komst van nieuwe wijnbarren en nieuwe wijnsmaken. Het is zo gedaan om even een fles wijn te kopen bij de supermarkt of slijterij. Maar hoe is wijn nou precies ontdekt en waar komt het vandaan?

Daarvoor gaan we terug in de tijd om precies te zijn naar 7000 voor christus. Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de eerst wijnstokken in deze tijd zijn ontdekt in Kaukasus. De verhalen doen dat er een herder was die op een berg, genaamd Ararat, de eerste wilde druif plukte. Er werd ontdekt dat als je de druiven perste in een ton en even liet staan, de sappen gingen gisten. En daar was dus wijn! Kort na deze grote ontdekking werd in de regio de eerste wijngaard geplant, maar de wijnbouw begon zich al spoedig te verspreiden. Voor de verspreiding van de wijncultuur in het grootste deel van Europa zijn de Romeinen verantwoordelijk geweest. De romeinen waren verzot op wijn en namen de wijnstokken altijd mee als ze weer op verovertocht gingen zodat ze altijd en overal konden genieten van wijn. Vrijwel alle Europese wijngebieden zijn hierdoor ontstaan, van Bordeaux tot Roemenië en van Catalonië tot de Moezel. De Romeinen waren ook de eersten die bepaalde wijnen met naam en toenaam vermelden.
Niet zo vreemd dus dat er in Italië van noord tot zuid van oost tot west wijngebieden zijn te vinden.

Ook wij van Restaurant Beau zijn gek op Italiaanse wijnen en hebben daarom een mooie wijnkaart samengesteld met deze heerlijke wijnen. We nemen jullie graag even mee in de mooie wijngebieden, waar onze wijnen vandaan komen.
We starten in het Noorden in de streek Veneto.
De meeste mensen zullen deze streek kennen van heerlijke witte wijnen zoals de Soave of van het bekende Italiaanse wijnhuis Zenato.
Vaak als je Veneto op een kaart ziet staan zie je bij de druiven Pinot Grigio staan. Een witte druif die voor veel mensen net zo bekend is als Chardonnay. Echter komt er veel meer moois uit deze streek dan alleen deze witte wijnen.
In het westen van Veneto zit namelijk Valpolicella een klein gebied verantwoordelijk voor een hele bijzondere wijn, namelijk de Valpolicella Rippasso en de Amarone. De Amarone wijn wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Deze oogsten ze rond eind september/ oktober om deze vervolgens in te laten drogen tot januari. In deze periode verliest de druif zo’n 30% van zijn gewicht, waardoor het suikergehalte stijgt en zo de smaak van donker fruit ontstaat, wat deze wijn zo lekker maakt. Dit proces noemen ze Appassimento.
De Valpolicella Rippasso ook wel het kleine broertje van de Amarone genoemd word gemaakt door de basiswijn vervolgens na 5 maanden rijpen over te pompen naar de druivenmassa van de Amarone. Door dit proces (genaamd de Ripasso techniek) krijgt deze jongere wijn ook een vleugje van de fruittonen van zijn grote broer mee.
Ook vindt de Prosecco zijn oorsprong in Veneto. Ten noorden van Venetië groeit namelijk de Glera druif ook wel de prosecco druif genoemd. En deze druif is verantwoordelijk voor alle prosecco’s zoals wij ze kennen.

In het noord westen van Italië ligt het wijngebied Piemonte.
Uit deze streek komt misschien wel de meest bekende wijn uit Italië namelijk de Barolo. Wat deze wijn zo bijzonder maakt is namelijk dat deze wijn alleen mag worden gemaakt van de Nebbiolo druif. Dit is een druif met een vrij hart karakter, die nog moet rijpen en daardoor dus geschikt is voor oudere wijnen.

Aan de west kust licht Toscane.
Toscane is een streek die iedereen eigenlijk wel kent is het niet van de wijn dan wel van het eten. Uit het hart van deze streek komt de Chianti.
Een vrij commerciële wijn die vroeger werd gemaakt in ronde bolle flessen met riet eromheen. Echter moet een goede Chianti ook aan strengen eisen voldoen om een kwaliteit certificaat te mogen dragen. Zo mag een wijn alleen Chianti Classico op het etiket hebben als er voor 70% Sangiovese en 30% andere rode druiven zoals Colorino, Cabernet Sauvignon of Merlot in zitten.

Grenzend aan Toscane naar de oostkust toe ligt de Marken.
Uit deze streek komt de Pecorino druif. Een witte volle druif vol Citrus en mineralen. De Pecorino druif was in de jaren tachtig zo goed als verdwenen maar is nu bezig met een enorme comeback en heeft inmiddels in de regio Offida de docg kwalificatie gekregen.

In de hak van de Laars van Italië zit het wijngebied Puglia.
Dit zon overgoten gebied is verantwoordelijk voor veel rode wijnen zoals wij ze kennen uit Italië. Door de vele zonuren heeft de wijn veel suikers en worden hier volle rode wijnen geproduceerd met die typerende donkere fruit tonen. Veel gebruikte druiven hier zijn de Primitivo en de Negromaro druif. Leuk feitje over deze streek is dat hier het wijnhuis L’Astore staat. Dit wijnhuis gebruikt voor zijn wijn hele oude wijnranken die al jaren worden gebruikt en inmiddels meer weg hebben gekregen van bomen dan stokken. Hieruit is de bijzondere wijn; de Alberelli voortgekomen, wat ook letterlijk bomen betekent. Hiervan wordt slechts een beperkte oplage geproduceerd van 4000 stuks. Wie er 1 wilt bemachtigen moet er snel bijzijn want van horen zeggen schijnt dat de eerste pallet van deze oplage verdwijnt naar het chateau van Mick Jagger.

En als laatste het eiland Sicilië.
Het eiland wat meer bekend is van de maffia dan van de wijn, maar niks is minder waar. Op dit eiland gebruiken ze voornamelijk inheemse druivenrassen en maken ze wijn, bijna net zoals de Italianen zelf. De wijn komt namelijk vrij hard binnen net zoals het Italiaanse temperament, maar heeft een hele zachte afdronk net zoals het zachte karakter dat daar tegenover staat.

Hotel WICC

Lawickse Allee 9
6701 AN Wageningen

+31 (0) 317 490 133
Open: 24/7

Scroll Up